Kun tarkastelemme suomen historiaa itsenäisyydestä alkaen ja niputamme aikakausiin geopoliittiset tapahtumat, heijasteet sekä polarisaario unohtamatta historiallisia yksityiskohtia on monen tunnustettava kuinka hyvä tuuri meille on käynyt presidenttejä valitessamme. Todella vähän on tullut “vastapalloon”.

Suomessa Presidentit ovat aina olleet vallitsevalle ilmapiirille se paras vaihtoehto.

Maantieteellisesti kun suomi on pahimmassa mahdollisessa paikassa. Meidän harteillamme on pyrkiä yhteensovittamaan Ultraeurooppalainen, Multinationalismi sekä Slaavilainen mielenmaisemat sellaiseksi jonka summana on maltillisuus, diplomaattisuus sekä reilun keskustelukulttuurin ylläpitäminen.

Presidentin pääfunktiohan on olla arvojohtaja jonka tehtävä on pyrkiä poistamaan konflikeja synnyttäviä kärjistyksiä. Olkaamme siis ylpeitä presidentti instituutiostamme.

Rauhallinen, rakentava ja oikeudenmukainen ilmapiiri on sopivaa myrkkyä lietsontaa, eripuraa ja kaunaisuutta kylvävälle myrkyttäjille.

Esimerkkejä (Suluissa vuodet presidenttinä):

Urho Kekkonen ( 1956-1982) Sotien ja sotakorvauksien jälkeisen suomen työllistäjä, Sodan arpeuttaman kansan kokoonasettaja. Kylmän sodan sekä rautaesiripun molemminpuolinen aktiivinen toimija jonka tavoite oli pitää YYA:n hengessä maa maltillisena mutta voimakkaasti työllistettynä. Teollinen vallankumous suomalaisittain mahdollistettiin Kekkosen aikana.

Mauno Koivisto (1982-1994) Kun talouspoliittisesti, geopoliittisesti sekä sotilaspoliittisesti rajusti jopa sotilaallisesti muuttuva eurooppa kaipasi suomessa harkitsevaa selontekijää Presidentti Koivisto kykeni näkemään rajojen liikkeet ilmapiirien muutokset sekä vaikutukset. Rauhallisuudella pyrki ja kykenikin pitämään maltillisen puskurin suomen myrsyiseksikin muuttuneella valtiorajoillamme. Presidentti Koivisto jätti valtion tilaan jonka omat rajat olivat muuttumassa.

Martti Ahtisaari (1994-2000): Suomen “Europresidentti” jonka aikana pieni Suomi liittyi Euroopan unioniin ja Namibiassa kansainvälistä keskustelukulttuurin ja neuvottelutavan ansiosta liittyminen sujui vaivatta. Vuonna 2008 Ahtisaarelle myönnettiin Nobel Rauhanpalkinto juurikin mailman kriisien maltillistajana ja jopa rauhan mahdollistajana. Ahtisaari todisti rauhanpakottamisen onnistuvan myös neuvottelupöydissä ei aseellisesti.

Tarja Halonen ( 2000-2012): Uuden vuosituhannen kynnyksellä suomeen valittiin ensimmäistä kertaa presidentiksi nainen jonka taustana on myös seksuaalisen tasa-arvon edistäminen. Tarja Halosen aikakaudella globaalinen turvallisuuspolitiikka sai uuden ikävän epätasapainoittajan kun uusi ennenkokematon terrorismi tuli koskemaan jokaista. Lokakuussa vuonna 2000 Jemenistä alkanut ja edelleen käynnissä oleva sota terrorismia vastaan ohittivat moniltaosin valtioiden muut ongelmat. Turvallisuuspolitiikka sekä terrorisminvastainen reagointi tuli globaaliksi asiaksi jonka myös Tarja Halonen otti asiakseen. Tuomiota annettiin heille joille se kuului sekä niin ikään otettiin osaa suruihin joita terrorismi tappoi. Poliittisesti kovaksi keitetty ilmapiiri kaipasi suomessa maltillista käsittelyä ja Tarja Halonen pyrki sellaista luomaan.

Liked it? Take a second to support Uutisharrastaja on Patreon!

By Uutisharrastaja

Victoria Median vastaava päätoimittaja